SAMOS ADASI GEZİ REHBERİ

SAMOS ADASI GEZİ REHBERİ

Yazan: Berk Dicle

Samos Adası Gezi Rehberi Samos adası Kuşadası’nın ve Dilek yarımadasının hemen karşısında feribotla kolaylıkla ulaşabileceğiniz küçük, sakin bir Yunan adasıdır. “Gitmeğe değer mi?” derseniz “evet değer” derim ancak çok şey beklememek şartıyla. Mikonos, Santorini, Rodos gibi çok etkileyici adalardan değildir ama hoşça vakit geçirir, güzel yemekler yer, memnun kalırsınız.






















Samos adasına günübirlik gitme niyetiniz varsa tercihen Pazar günü gitmemeye çalışmanızı öneririm. Çünkü zaten herhangi bir günde bile siesta sebebiyle öğleden sonraları ıssızlaşan sokaklar, Pazar öğleden sonra tam bir terkedilmiş kasaba havasına bürünüyor. Pazar gününden başka vaktim yok diyorsanız; bu kez gezi planınızı sabah alışverişe ayırın ki üç beş insan ve birkaç ilginç dükkan görebilme imkanı çıksın. Bu ülkede müzeler bile saat 14:00de kapanır dikkat edin. İlk ve önemli tavsiyem araba kiralamanızdır. Adada otobüsler Pazar günleri çalışmamaktadır, zaten sık da değildir, üstelik bu ülkede, dükkanlar saat 22:00ye kadar açık ve akşam yemeği saatleri de 23:00e kadar son derece normal kabul edilince bu geç saatlerde otobüs bulmak vb uğraşılacak şey değildir. Gezmeğe değer kasabalar 15’şer dakika uzaklıkta ve her bir mesafe taksiyle 15 – 20 Euro olunca, taksiyle, otobüsle uğraşmaya değmez, normalde günlüğü 30 Euroya (ancak malesef Türk hucumu olan yaz ayları haftasonlarında 50 Euroya) araba kiralamak daha iyidir. Adada yollar son derece dar ve virajlıdır. Büyük araba yok denece kadar azdır. Araba kiralama prosedürüde fazla değildir, çünkü sonuçta küçücük bir ada, turistlerin ilgisini çekecek 3-5 nokta dışında aracın gidebileceği pek bir yer yoktur. 

Eğer kesin olarak araç kiralamayacaksanız ben olsam Pythagoria şehrine hafta içi giderdim. Bu durumda kısa süreli gitti iseniz ya bu şehirde ve civarında ve hatta günübirlik tekne turları ile vb vakit geçirip belkide bir şekilde ada içi turlardan birine yazılabilirsiniz. İnternetten Samos KTEL otobüs şirketinin otobüs saatlerine göre kendinize Vathy veya Kokkari gibi ana destinasyonlara otobüs saatleri belirleyip otobüs için şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak genel kural tercihen bu adada araba kiralamanızdır.

                                         Samos’da normal bir gezi planı 2-3 gününüzü alabilir. Eğer adada 3 günden fazla kalmak isterseniz ancak deniz-plaj vb ile zenginleştirerek önerilebilir. Kasabaların gezilecek yerlerinin 400-500 metreden ibaret olduğunu düşünürseniz, öyle çok büyük vakitler gerektirmeyeceğini tahmin edebilirsiniz.


Samos adasına çeşitli firmalara ait sabah genellikle saat 09:00 civarı Kuşadası limanından kalkan feribotlar var. Dönüş feribotları da akşamüstü saatlerde oluyor. Biletler gidiş dönüş 55 Euro civarındadır. Seyahat firmaya ve feribot tipine göre 1 veya 1,5 saat sürmektedir. Feribotlar Vathi şehrine veya  Pythagorio şehrine gitmektedir. Samos'da 3 ana liman var. Bu iki limana Türkiyeden feribot var. Adanın kuzeyindeki Karovasi limanına giderek buradan Atina, Mikonos, İkeria Fourni gibi adalara hatta az sayıdaki sefer ile güney veya kuzey yönündeki adalara dahi ulaşım yakalayabilirsiniz. Yunanistanda adalar arası seyahat ayrı bir bilim dalıdır. Tam olarak vakıf olabilmek gerçekten pek zordur. Böyle bir niyetiniz var ise internetten araştırabilirsiniz. Ben geçmişte Samos üzerinden Mikonos'a gittim. Rota Kuşadası-Samos Vathy şehri-otobüsle Karlovasi limanı-feribotla Mikonos şeklinde oldu.

Samos gezinizin en tatsız noktası gerek Türkiye girişinde gerekse Yunan gümrüğünde pasaport kuyruklarında beklemektir. Bu sebeple Türkler varış öncesi feribot kapılarına hücüm ettikleri gibi kuyruğa bir temsilciyi önden koşturup sonradan yanına kaynak yapmak gibi düşük etik düzeyinde utandırıcı faaliyetlerde bulunurlar.

Kuşadasından feribotların indiği şehirlerden birisi olan Vathi kenti yarım ay şeklinde bir koyda konumlanmıştır. Bu koyun sol ucuna feribot yanaşır, ortasında otobüs durakları vardır ve bu durakların ötesinde ilginç bir şey yoktur. Sonuçta deniz kıyısı kordon bölgesindeki kafe ve restoranları dolaşıp bir arka sıradaki dükkanları kolaçan etmek bir iki saatten fazla almaz. Bu şehirde Arkeoloji Müzesi ve park vb dışında fazlaca ilgi çekici bir şey de olmadığından çok da fazla bir zaman ayırmamakta fayda vardır. Araç kiralama şirketlerinin tamamı feribot iskelesinin karşısındadır.




Geleneksel Yunan mezelerini servis eden mümkün olduğunca ana meydandaki ilk turistik restoran olmayan daha yerel lokantaları hararetle tavsiye ederim. Öncelikle bu meze tabakları bizdeki meze tabağı ile ana tabak arasındaki bir boyuta tekabül ediyor. Dolayısıyla oldukça doyurucu, son derece lezzetli, çeşit çeşit balık ve mezeyi tatma imkânı buluyorsunuz. Balık ve alkollü-alkolsüz içki fiyatlarının çoğu zaman Türkiye’den daha iyi olduğunu da ekleyelim. Genellikle normal porsiyonlar doyurucudur ve mezelerde fazlacadır, yani Türkiye'deki gibi 8 tabak meze söyleyecek olursanız yiyebilmenizin imkanı yoktur. 

Birinci rota Kokkari yönüne yani kuzeye gitmektir. Merak etmeyin çok fazla sayıda yol yok kaybolmazsınız. Vathy'de iseniz ya güneye Pythagorio yönüne ya iç kesime doğru Mytilini yönüne dağa doğru gidecek veya Kokkari yönüne gideceksiniz. 

Bence en iyisi Kokkari şehrini akşamüstüne bırakmaktır. Çünkü hem şehri gezmek hem yemek yemek hem de yemek sonrası kıyıdaki restoranlar açısından çok zengin bir şehirdir. Bu durumda gündüz ya denize gitmek gerekir veya köyleri gezmek gerekir. Deniz için Kokkarinin kıyısı, ondan sonra gelen Lemonakia plajı ve ondan sonra gelen Tsamadou Plajını öneririm. Bence en güzeli Tsamadou Plajındaki Navagos adlı işletme. iki kişi yatak şeklindeki şezlong + şemsiye 6 Euro ve denizi, yiyeceklerle restoranı da kaliteli. Kokkari'de ayrıca Avli adlı restoran hem canlı müziği ve hem de mutfağı ile gönlümüzü fethetti.

Köyleri gezmenizi hararetle öneririm. En iyi köy Manolates olmakla beraber eğer başarabilirseniz 4 köyü sıradan geçin derim. Başarabilirseniz deme sebebim şudur: yollar acayip dar ve virajlıdır. Çoğu zaman aracınız 3. vitese dahi çıkamaz. Tercihen sabahtan deniz yapıp ölü siesta zamanını manzaralı  dağ köylerinde geçirip, akşamüstünü Kokkariye ayırabilirsiniz. Bu köylerin dar sokak aralarında, seramik dükkanları ve küçük restoranları ile sevimli bir ortamlar bulacaksınız. Manzaralar enfes. Bu köyler iki arabanın zorlukla geçeceği genişlikteki bir yoldan, ağaçlar arasında kıvrıla kıvrıla çıkılabilen dağ köyleridir. Çoğunu 1 saat dolaşmak yeterlidir. Sırası ile gezmeniz gereken köyler: Vourliotes, Manolates, Stavrinites ve Ampelos köyleridir. Konsept aynıdır; yani orman içi yolla ulaşılan manzaralı köy. 

Kokkari konaklamak için cazip bir alternatif daha önce Kokkari'de denize sıfır bir otelde kalmıştık, denize sıfır derken Yunanistanda dalga sesinin odanızda yankılanacağı kadar denize sıfır çok sayıda alternatif bulunuyor. Buna karşın son defasında biz bir macera yaşadık ve Manolateste eski taş bir köy evinde kaldık. Böylece klima gerekmeden sessiz ve serin bir taş evde camlar açık uyuyabildik. Ayrıca bu tarihi köyü deneyimledik. 

Kokkari plaj ve deniz için adada tercih edilebilecek en kötü seçenek olabilir çünkü Yunan adalarında batı ve kuzey cepheler sürekli rüzgar alır ve çok dalgalıdır. Samosta tavsiye edilen plajlar Kerveli, Mikali, Klima, Pythagoria gibi, durgun ve temiz suların olduğu adanın doğu yani ülkemize bakan tarafındadır. 























Adanın doğusunda Klima'da da kaldık ancak denizi çok güzel olan bu beldede restoran ve eğlence kısmı son derece sınırlı. Bu yüzden çok daha canlı bir yer olan Pythagorio kenti tercih edilebilir.  Burasıda tipik bir tatil kasabası. Marmarisin Kale ve yat limanı kısmına benziyor. Kıyıda dizi dizi cafe ve restoranlar, içerde birkaç ilginç tarihi yapı ve alışveriş imkanı var. Oturduğumuz cafelerdeki servis ve ikramdan son derece memnun kaldık. Kıyıdan önceki ilk sokaktaki Maritsa aslı balık restoranını tavsiye ediyorum çünkü sahipleri gerçek balıkçı bir aile. Pisagor bardağı olarak adlandırılan ve belli bir seviyenin üzerinde doldurulduğunda tamamen boşalan bardaklar bu kasabada ve tüm Samosta bulunabilir. Bu bardakların ortasında ters yönde bir yükselti var ve bunun içerisinde ise bir başka çıkış borusu gizli. Sonuç olarak; bu seviyenin üzerinde doldurmaya kalkarsanız birdenbire sifon etkisi ile bardağın tamamı boşalıyor. 

Adanın kuzeyindeki Karlovasi civarında pek de ilginç bir şey yok. Adanın orta kesimi de pek ilginç değil. Mytilini adlı adanın orta taraflarındaki kasaba; göbeğindeki çınar altındaki bir-iki mezeci ve cafe dışında pek de enteresan bir yer değil. Sadece Mytilini’ye gitmeseniz dahi Vathy’den Mytilini yönüne dönüp 300 metre kadar giderseniz iyi fotoğraf imkanı yakalanabilir.

Son olarak Samos'a giden her Türk gibi Vathy - Pythagorio arasındaki Lidl Marketi yağmalamayı tercih edebilirsiniz ama bu market Pazar günleri kapalıdır. İlke olarak her tür alışveriş Pazar gününe bırakılmamalıdır. Bu marketin içki bölümü aşırı vergiler altında bunalmış Türk tüketicisi tarafından yağmalandığından raflar günde iki defa doldurulmaktadır. Gümrükte kişi başı 1 adet yüksek alkollüve 2 adet düşük alkollü hakkınız var. Ayrı çantalara dağıtmak şartıyla bu adetleri ufakca aşmayı deneyenler çoğunluktadır ancak aynı valize dolduracağınız 10 şişe içki kesinlikle yakalanacaktır. Ben şahsen valize aldığım zeytinyağı tenekeleri ve şişeleri nedeni ile aramaya tabi oldum. Türkiye'de yüksek fiyatları ile öne çıkan küçük cam veya tenekelerde satılan, erken hasat, soğuk sıkım, yüksek polifenollü zeytinyağlarını güvenle alabilirsiniz. Ancak eğer harcıalem, sıradan Türk zeytinyağları almak yerine ben eğer seyahatlerinde imkan olursa İtalyan veya Yunan zeytinyağlarını tercih ediyorum. Çünkü harcıalem Türk zeytinyağlarında sistem daha çok en fazla yağı elde etmek üzere geç hasat, yüksek ısı, bekletilmiş zeytin meyvası ve zeytin yağı gibi bir çok olumsuz unsura sahip. Dahası Türk damak tadı tatlı zeytinyağı seviyor ve gerçekte kaliteli zeytinyağının göstergesi olan damakta yakıcılık ve keskinlik ile aromalar Türk tüketicileri için hata ile yüksek asitli ve olumsuz gibi düşünülüyor. Sonuçta; Türk zeytinyağlarında üst gruptan hızla alt kalite grubuna geçiliyor ve orta ve üzerindeki kalitede zeytinyağı zor bulunuyor. Genelde Yunanistan'da yenilen salatalar beğenilyor ve "fark nerede?" diye sorarsanız bana göre fark zeytinyağındadır. Çünkü restoranların arka kapısına baktığımızda bazı domates kasalarının üzerinde "made in Turkey" yazısı görebiliyorsunuz. Fark domateste değilse ya zeytinyağındadır ya da üzerine konan peynirdedir.  





8 yorum:

  1. Merhaba,

    Mytilini'nin merkezindeki tavernalardan biri (ki zaten 2 taverna mevcut), Samos halkının en fazla tercih ettiği, en popüler yerel restoran. Gündüz değil de akşam gitmiş olsaydınız bambaşka bir ambiyansla, taptaze, lezzetli yemeklerle ve porsiyonların büyüklüğüne zıt, oldukça küçük bir hesapla karşılaşacaktınız. Bir kez daha gitme fırsatınız olursa, To Magazaki Pou Legame' yi kaçırmamanızı tavsiye ederim. Çalışanları da son derece pozitif ve Türk dostu insanlar.
    Vaktiniz olursa bize de bekleriz :)
    dunyayigezsek.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız kısa gezilerde maalesef bazı şeyler kaçırılıyor. Demek ki; bundan sonra yazıyı okuyacaklar için gece bu tavernaları önerelim, özellikle de yerel insanların gittiği yerler ise 2 defa tavsiye edelim.

      Sil
  2. Gitmek isteyip bu kadar yakınken bir türlü gidemediğim yerlerden biridir ama, sayenizde gitmiş kadar oldum teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. O kadar çok istiyorum ki gitmeyi fakat hep bir endişe içerisindeyim.Acaba hangi kasabasında hangi otel de kalmalıyım,Karlovassi limanına mı,samos'un merkez limanına mı gitmeliyim? Pisagor da mı,karlovasside mi,kokkari de mi kalmalıyım,hangi restorana yada hangi plaja gitmeliyim?ehliyetime altı ay el konuldu,araba kiralayabilirmiyim yoksa taksi yada başka bir yol mu bulmalıyım? Aslında bu geziden amacım,yeme içme,değişik bir şeyler görme ve kafa dinleme fakat bu soru işaretleri iyice yordu kafamı.Ne yapayım?

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle plaj sorunuzu yanıtlayayım: Bildiğim kadarı ile en iyi plajlar adanın kuzeyinde Kokkari bölgesinde. Ana kasaba ve liman olan Vathi'de ciddiye alınabilecek bir plaj yok. En yakın sanırım Psilide var. Adanın Türkiyeye bakan taraflarında ve güneyinde de plajlar var. Plajlar taşlık dolayısıyla deniz ayakkabısı tavsiye edilir ama temiz ve bu plajları tavsiye ederim.

    Öteyandan siz amacınızı yeme içme,değişik bir şeyler görme ve kafa dinleme olarak belirtmişsiniz. Samos en güze Yunan adası değil hatta ilk 15'de dahi yer almaz. Ancak saydığınız amaçlara uygun. Türkiye'de olmadığınızdan her zaman negatif olan Türk Medya ve Haberlerinden uzak kalmak bile insanı dinlendirir.

    Karovassi ticari bir bölgedir. İlginizi çekmeyebilir.

    Yunanistan Avrupa disiplininde bir yer değil. Feribotlar her an gecikebilir, hava şartlarından etkilenebilir vb bu sebeple de her zaman son dakika Otel bulma imkanı vardır. Yani her şeyi çok katı bir önceden rezervasyon disiplininde baklemeyin. İsterseniz son anda da yer bulursunuz ama belki istediğiniz gibi olmaz. Bence resmi oteller yerine oda satanların kalitelisine gitmekte fayda var. Mesela Airbnb uygulaması veya booking.com'daki odalar denenebilir.

    YanıtlaSil
  5. <a title=“Samos Adası" href="http://doyadoyasamos.com/yunan-adalari/samos-adasi/" rel="dofollow”>Samos Adası</a> çok güzel bir durak herkesin görmesi gerekir

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil