DUBAİ GEZİ REHBERİ

DUBAİ SEYAHATİ NEDEN VE KİMLER İÇİN UYGUNDUR

1. MODERN ŞEHİR YAŞAMI, ŞEHİR IŞIKLARI, GÖKDELENLER, AVM'LER, TEMİZ, LÜKS MEKAN SEVERLER Dubai Körfezi (Creek) denilen kanal çevresindeki sınırlı bir tarihi bölgeyi saymazsak; bu şehir son derece yeni kurulmuş, üstelik kurulduktan sonra da bakımlı tutulmuş, modern bir metropoldür. Hemen her yer gökdelenlerle doludur. Steril AVM'ler, lüks mekanlar, tertemiz çiçeklerle bezeli yollar, yüksek binalar ve üst segment araçlar arasında gezinirsiniz. Benim tarzım macera turizmi değil zaten tarihi köhne yapılardan da hoşlanmam diyorsanız burası tam size göre.

2. ALIŞVERİŞ SEVERLER Ben 2018 yılında Dubai AVM'lerinde hiçbir fiyatın; aynı markanın Türkiye'deki satış fiyatından daha düşük olduğunu görmedim. Dolayısı ile alışveriş severler için olanaklar ve çeşitlerin çok olduğu söylenebilir ama fiyatların iyi olduğu söylenemez. Hatta 1 haftalık bir seyahat çerçevesinde tüm AVM'leri gezerek bitirmenizin imkansız olduğu söylenebilir.

3. KIŞ ORTASINDA SICAK BİR DESTİNASYONA GİDELİM DİYENLER Ülkemizde kış aylarına tekabül eden mevsimlerde büyük bir olasılıkla Dubai'de denize girebilirsiniz. Dolayısı ile seyahat etmek istiyorsanız ve hem Avrupa hem Türkiye soğuk hava şartları nedeni ile pek de çekici gelmiyorsa Uzakdoğu veya Güney Yarı Küre gibi uzakları saymaz isek en iyisi Dubai'ye gitmek olacaktır.

DUBAİ SEYAHATİ NEDEN VE KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR

1. SUNİ ŞEYLERİ SEVMEYENLER, YAŞANMIŞLIK, TARİH, KÜLTÜREL DERİNLİK ARAYANLAR % 90'ı son yıllarda kurulmuş koca bir şehirde kültürel oturmuşluk beklemek imkânsız. Bu derece hızlı büyüme yabancı yatırımlarla sağlanmış ve sokaklarda 72 milletten insan dolaşmakta. Böyle olunca da belirgin bir kültürden bahsetmek zor. Hemen her şeyde "param boldu; ben de harcadım" anlayışını görüyorsunuz. Normal bir ülkede belirli başlı yollar veya bir kaç park çiçeklendirilirken Dubai'de abartılmış ve milyonlarca çiçek dikilmiş. Böyle olunca da her şeye yayılan bir sunilik, oturmamışlık insanı rahatsız ediyor.

2. KISITLI BÜTÇE İLE YOLCULUK YAPANLAR (DUBAİ UCUZ DEĞİLDİR) Hemen aklınıza bir itiraz gelecektir: "internette okuduklarımıza göre Dubai'de vergi yokmuş veya 5 sene önce arkadaşım gitmişti çok ucuz demişti" gibi. İşte o internet yazıları eski ve evet 5 sene önce Dubai nispeten ucuz idi. Öncelikle Türk Lirası 2015 sonrasında müthiş değer kaybetti. Artık Tayland gibi dünyaca ucuz kabul edilen yerler bile Türk seyahat severleri için ucuz değil. İkincisi Dubai eskiden vergisizdi şimdi vergileniyor. Booking.com sitesine girin herhangi bir Dubai oteli seçin ve dip notları okuyun. Şu açıklamayı göreceksiniz: "Bu fiyata % 5 KDV, % 10 Belediye vergisi, Gecelik 20.00 AED, Turizm ücreti, % 10 Tesis hizmet masrafı dahil değildir". Otele gittiğinizde tüm bu vergileri ödeyeceksiniz. Hani Dubai vergisizdi? Özellikle belirteyim; son yapılan bir araştırmada; Dubai şehri otel fiyatları ortalamasında dünyanın en pahalısı İsviçre Cenevre şehrini bile geçti. Ayrıca hem Dirhem yıllar içinde değerlenmiştir hem de Dubai altyapısı çok gelişmiştir. Dubai'de gayrimenkul fiyatları ülkemizin on katıdır, her yer lükstür, çok bakımlıdır, sürekli temizlik ve yenileme içerisindedir. Yol kenarları çiçeklerle kaplıdır. Metroda yere düşmüş ufak bir lekeyi silmek için yarım saat uğraşan temizlik görevlisi sizi hayrete düşürür. Yollar, araçlar, mağazalar, altyapı hepsi en iyi malzemedendir. Gıda dâhil her şey de ithaldir. Elbet bu üst kalitenin bedelini ödeyeceksiniz.

Ne söylesem boş; o yüzden ben en iyisi örneklerle anlatayım. İnternette yer alan Dubai hakkındaki bir yazıya göre o tarihte seyahat eden Türk arkadaş: "Burj Halife'ye çıktık, bilet 100 Dirhem yani 40 TL idi" diye yazmış. Şu an Burj Halife biletleri yoğun saatte alırsanız 75 Euro, normal zamanda 50 Euro ve günler öncesinden internetten randevu alırsanız ve tam zamanında orada olup çıkarsanız en ucuz fiyatla 25 Euro. Yani eskiden 40 TLye alınan bilet olmuş 25 Euro. Bu bedel karşılığında 45 dakika kuyrukta bekleyerek 50 saniyede 124. kata çıkıp ayakta etrafı seyredip tekrar 45 dakika kuyruk bekleyerek iniyorsunuz.

AVM'de fastfood menüleri 8-10 Eurodan başlamaktadır. AVM'de oturarak yediğinizde bir tabak yemek de aynı fiyata gelecektir. Nezih semtlerdeki manzaralı restoranlarda yiyecekler 30-40 Euroya denk gelen fiyatlara çıkmaktadır. Salata, tatlı, içecek vb dediğinizde bir öğlen yemeği kişi başına 18-20 Euro civarlarına mal olabilmektedir. 2 saatlik tekne turu veya jiplerle safari turu da genellikle kişi başına 30 Eurodan başlayan bedeller ile yapılabiliyor.

Bu fiyatlardan da anlaşılacağı üzere Dubai'de etrafta pek de backpackers (sırtında çantası ile ucuz tatil yapan genç tatilciler) göremiyorsunuz. Zaten Dubai uçuşları her zaman doludur ve ucuza promosyon uçak bileti pek kolay rastlanmaz. Özetle günümüzde Dubai ucuz bir tatil destinasyonu değildir. Eski bilgilere kanıp da yanılmayınız. Dubai'de ucuz olan tek şey i-phone'dur. Aslında i-phone ABD'de ucuz, Dubai'de normal ve Türkiye'de aşırı pahalıdır. Ona da Türkiye'de kaydettirmek için 618TL ödeyeceksiniz.

3. İÇKİ VE ALKOL SEVERLER: Eğer ben tatilde masama alkollü bir içki koymaz isem o tatile tatil demem diyenlerdenseniz Dubai'de işiniz zor. Öncelikle en beğenilen deniz manzaralı vb restoranlarda içki yok. İçki tamamen kapalı otel içleri vb sınırlı sayıda mekanda zor bulunur bir konu. Hadi diyelim ki içki servisi yapan bir yer buldunuz, bu kez de emin olun ki fiyatlar el yakacaktır. Bira en ucuz yerde Türkiye'de ödediğinizin 2 katı, iyi bir yerde içerseniz 3 katıdır. Diğer içkileri siz düşünün. Özetle Dubai'de alkol çok da kolay bulunur ve içilir değildir.  Yemek, manzara, keyif, tatil içkisiz olmaz diyorsanız işiniz zor.

DUBAİ'YE ULAŞIM Türkiye'den Dubai'ye çok sayıda havayolu firması uçuyor. Biletlerinizi THY, Pegasus, Quatar Airlines, Fly Dubai, Emirates gibi bir çok firmadan alabilirsiniz. Çok da uygun fiyatlar bulamayabilirsiniz çünkü yılın her ayında Dubai favori bir uçuş güzergahıdır, uçaklar doludur. Dubai Uluslararası Havaalanı Dubai'ye yakın olan ve metro aracılığı ile şehre gidebileceğiniz bir havaalanıdır. Sharjah ise Dubai'ye 40 kilometre yakınlıkta alternatif bir havaalanıdır.

DUBAİ'DE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Taksiler: Yine internetten ve çevrenizden Dubai'de taksilerin ucuz olduğunu duymuşsunuzdur. Siz bunu bence "Dubai'de taksi pahalı değil" diye öğreniniz. Taksimetreler en ucuz 0,7 Euro en pahalı 2.5 Eurodan açılıyor. Yani yoğun saatlerde taksi aslında Türkiye ile aynı rakamlara geliyor. Özetle yoğun saatlerde uzak mesafe gitmediğiniz sürece çok da sorun yok taksi kullanmanızda.

Metro: Dubai'de metrolar etkin ve kalabalık. Akşam saatleri gibi yoğun trafikte en hızlı ulaşım aracı. Şehir boyunca uzanan ana hat kırmızı hat. Şehrin eski kesimlerinde ise yeşil hat var. Bir de Palmiye Adasına giden bir monoray ile Palmiye adasının ön tarafında yani Marina bölgesinde çalışan bir tramvay var.

Nol Silver Card alırsanız tüm toplu taşımada (otobüsler ve hatta Marina bölgesindeki tekneler dahil Palm Jumeirah yani palmiye adasına giden monorail hariç) kullanabilirsiniz. Fazla para yüklemekten çekinmeyin çünkü son seyahatiniz ertesinde, örneğin dönüşte havaalanı istasyonunda, içine yüklediğiniz parayı geri alabilirsiniz. Kartınızı hem girişte hem çıkışta okutmanız gerekiyor çünkü ücret mesafeye göre değişiyor. Trenlerin sonunda göreceğiniz Gold Class ve onun önündeki pembe renkle işaretli kadınlar bölümüne geçmediğinizden emin olun. Gün içerisinde hata ile vagonun kadınlar bölümüne geçen erkek turistleri seyredip eğlenin. Bu çok eğlenceli bir şey çünkü önce hiçbir şeyden habersiz zavallı erkek turist hatta genellikle yanında karısı varken pembe kısma gidiyor. Daha sonra bir gariplik olduğunun farkına varmaya başlıyor çünkü öncelikle bulunduğu kısımda her şey pembe ve herkes kadın. Bakıyor ki tüm erkekler vagonun öbür yanında duruyor ve bulunduğu kısımdaki tek erkek kendisi. En sonunda duvardaki yazıları okuyunca birden bire yüzü kızarmaya başlıyor ve hızla vagonun diğer kısmına geçiyor.

DUBAİ'DE NERELERİ GEZELİM?

GÖKDELENLER, AVM'LER, NEZİH SEMTLER VB İÇİN AYIRDIĞIMIZ BİRİNCİ GÜN: 

Öncelikle günün planını yapmak gerekir. Yani gündüz nereleri görmek istiyoruz akşam nereleri. Eğer benim yaptığım gibi hava kararmadan dünyanın en yüksek binasına çıkıp da hem akşamüstü hem de hava kararınca gece manzarası keyfi yapabilirisiniz. Bu durumda akşamı da Dubai Mall bahçesindeki gece şowlarını seyrederek geçireceksiniz demektir. Bu sebeple Madinat Jumeyrah gündüze kalıyor ama sizi yanılmak istemem gecesi de güzeldir. Siz en iyisi bir başka gün de gecesini görmeye gelin.

JUMEYRAH SAHİLİ: Yelken otel manzaralı halka açık plajdır. Kaldığınız otelden buraya ücretsiz servis de olabilir. Tüm gün geçirebileceğinizi sanmam ama en azından bir kaç saat için iyidir. İster denize girer, ister plaj ortamını, sörfçüleri, yelken oteli vb seyir eder kıyıda gezinti yapabilirsiniz.

JUMEYRAH BEACH HOTEL: Wild Wadi'nin yanında plaj ve yelken otel manzaralı oteldir.

WILD WADI: Burj el-Arab adlı yelken otelin karşısında yer alan giriş ücreti 300 AED olan su kaydırakları vb içeren su parkıdır.

MADINAT JUMEYRAH: Burasını bir çeşit sahte cennet olarak tanımlayabilirim. Üşenmezseniz sosyal medyada çok beğeni alacak en az 20 foto imkânı verecek 20 ayrı açı yakalayabilirsiniz. Yine pahalı ama en üst kalite bir ortamda nereden baksan çok iyi manzaralı, alışveriş, restoran vb içeren içinde teknelerle dolaşabileceğiniz, kanallar içerisinde bir suni vahadır.

BURJ KHALIFA: Burç Halife dünyanın en yüksek gökdelenidir. Bileti muhakkak önceden hatta daha Türkiye'de iken internetten satın alın. Bu gezi için en az 2 saat ayırın. Ben tam hava kararmadan önceki saatleri seçtim. Böylece hem hava aydınlık iken hem de ışıklar altında şehri fotoğraflamayı başardım. Genellikle 124. kata kadar çıkılıyor. Daha üste çıkmak da mümkün ama o denli pahalı ki bence değmez. Zaten alt tarafı 20 kat daha yukarısı olacak. Bilet saatinizden bir hayli erken gidin çünkü AVM o kadar büyük ki AVM içinde girişi bulmak dahi yarım saat sürebilir. Burj Khalifa'ya çıkmak için Dubai Mall’ın içinden geçmeniz gerekiyor.

DUBAI MALL: Dubai Mall gezmekle bitirilemeyecek kadar büyük ve pahalı bir alışveriş merkezidir. Dünyanın en yüksek binasının eteklerinde bulunur. İçerisindeki akvaryum ve akşamları arım saatte bir yapılan ışk ve havuz fıskiyelerinin dans etmesinden ibaret ve her seferinde değişen gösterileri kaçırmamak için ikide bir AVM bahçesine çıkmanız gerekebilir. Yaklaşık 1200 Mağaza var ve 1 günde gezmek neredeyse imkânsızdır. Hatta bu büyüklük nedeni ile AVM içi ulaşımda bile sürelerden haberdar olmanız gereklidir.

Öncelikle mümkünse metro ile gitmeyin hele hele içerisinde onbin adım attıktan sonra metro ile dönmeye kalkmayın çünkü metroya ulaşmak için onlarca tünelden geçerek beş bin adım daha atacaksınız. Taksiye bineyim demek de kolay değil çünkü AVM taksi durağına ulaşım da bin adım olabilir, üstelik de taksi kuyruğunda bekleyeceksiniz. Belirli bir hedefiniz var ise ya harita kullanın ya da information'dan yön bilgisi alın. Çok da uygun fiyatlar beklemeyin, dedik ya son yıllardaki değer kayıpları uç uca eklendiğinde herşey Türkiye'de alabileceğiniz aynı marka veya benzer kaliteden pahalı. Yemek içmek ise Türkiye'nin 4-5 katı.

The Dubai Mall alışveriş merkezinin içerisinde yer alan Dubai Aquarium, dünyanın en büyük akvaryumlarından biri. 140 türde, 33.000 su canlısının yaşadığı akvaryum, sahip olduğu 10 Milyon litrelik su tankı ile dikkat çekiyor. Bu özelliği ile dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip. Alışveriş merkezinin zemin katında yer alan akvaryumda 300’e yakın köpek balığı yaşıyor. Akvaryumun ünlü tankını AVM içinde gezerken de görebilirsiniz. Akvaryum girişinde çeşitli bilet tipleri var. Alacağınız bilete göre akvaryum içindeki farklı hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Bilet fiyatı kişi başı 100 AED ile 250 AED arasında değişiyor.

DUBAİ'NİN TARİHİ BÖLGELERİNİ İÇEREN İKİNCİ GÜN:

Bu bölgede Dubai Creek adı verilen genişce bir kanal, bu kanal üzerinde ulaşımı sağlayan eski usul tekneler, tarihi Arap evleri göreceksiniz ve çevre daha çok Ortadoğu-Arap karışımı bir görünümde olacaktır. Bu bölgede temiz modern AVM yerine tek tek ortadoğu tarzı dükkanlar veya Mısır Çarşısı benzeri alanlar ile turistler dışında sadece Hintli-Pakistanlı vb ahali göreceksiniz.

SAEED AL MAKTOUM HOUSE: Mimari açısından zengin, 1896 yılında inşa edilmiş tarihi bir bina içerisinde bir müze olarak tanımlayabileceğim bu yapı; Şeyh Saeed'in resmi ikametgahı iken Dubai için önemli bir müzeye dönüştürülmüştür. Dubai kanalı manzaralı bu müzeyi gezerken hem tarihi içinizde hissetmek hem de fotoğraflarla petrol ve teknoloji öncesi Dubai yaşam şartlarını görebileceksiniz. Çeşitli antika eserler, takılar, sikkeler vb yanında mobilya vb dekorasyonda görülmeye değerdir.

L FAHIDI BÖLGESİ VE BUR DUBAİ: Kanalın hemen yan tarafı boyunca uzanan bu tarihi evler, çarşılar, kafeler, restoranlar bölgesi Dubai ziyaretinizde etkileyici renkli ve tarihi bir bölüm olacaktır. Her türlü acayip baharat, ipek, halı, hediyelik eşyalar içerisinde kaybolacaksınız. Pazarlık etmeyi ve kanal kenarındaki kafelerde dinlenmeyi unutmayınız çünkü sıradan bir kanal değil binlerce fotoğraf çekmenize imkan verebilecek onlarca renkli tekne, martılar vb çok hareketli bir ortam ile karşılaşacaksınız. Dolaşırken birileri sizi üst kattaki gizli alışveriş bölmelerinde markalı taklit ürünler satılan yerlere götürmeye çalışacaktır itibar etmeyiniz.

BASTAKIA: Bur Dubai bölgesinde Al Hamriya kısmına denk gelen tarihi bir alan olarak ilginizi çekebilir ama en iyisi buraya Dubai Müzesine giderek başlayınız. Sabah Saeed Al Maktoum Müzesini gezerseniz bir taksi ile buraya geçin derim. Uzak olmasa da yürümek için biraz karışıktır.

DUBAİ MUSEUM: Al Bastakiya Bölgesindeki El Fahidi Hisarı içerisinde bulunan Dubai Müzesi, şehrin en eski yerleşim yerlerinden yer alıyor. 1787 yılında inşa edilen bu hisar, Dubai’de yer alan en eski yapıdır. İçinde etnografik giysiler, eski yaşam biçimleri ve tarihi objeler sergileniyor.

AL QUOZ SANAT GALERİLERİ: Sanatla yakından ilgili olmasanız da en az müzeler kadar etkileyici bir deneyim yaşamak adına ziyaret etmenizi tavsiye ettiğim; sanat zengini kaliteli bir bölgedir.

DUBAI CREEK (Dubai Koyu) TEKNE TURU: Dubainin iki yakası Deira ve Bur Dubai arasında Dhow denilen teknelerle geçebilirsiniz. Karşı tarafa geçerseniz Altın Pazarı gibi inanamayacağınız kadar abartılı kuyumcu vitrinlerini görme imkanı bulabilirsiniz. Bu kanal üzerindeki bu garip teknelere binmenizi özellikle tavsiye ediyorum. Dikkat burada turdan bahsetmiyorum 3-5 kuruşa karşıya geçip gelebilececeğiniz dolmuş teknelerden bahsediyorum. Dilerseniz tur firmalarının düzenlediği turlar veya 19.30 gibi otelinizde alınıp 22.00 gibi otelinize geri bırakılacak turlara katılabilirsiniz. Yaklaşık 2 saat süren yemekli/yemeksiz turların ücreti 250 AED (60 Euro) civarındadır.

DEİRA ALTIN PAZARI Adından anlaşılacağı üzere Dubai Kanalının Deira kısmında yer alan altın görmekten bunalacağınız bir kuyumcular çarşısıdır. Sadece altın değil her türlü değerli taşı içeren abartılı nesneler için ilk aklınıza gelen şey: "nasıl bir insan bunları satın alır ki?" olacaktır.

HERITAGE VILLAGE: Enteresan tarihi ve kültürel öğelerin yanyana yer aldığı, örnek olarak meşhur şahin vb avcı kuş merakını, inci avcılığını, deve veya keçi postu çadırları vb inceleyebileceğiniz ilgi çekici yapılardır. Öncelikle binaların köşelerinde yer alan tipik kuleleri burada da inceleyebilirsiniz. Bu kuleler eski devirlerde ev içerisinde hava akımı yaratması yani doğal klima amaçlı kullanıldığı gibi kurutulan yiyeceklerin saklanması amacıyla hayvanların ulaşamayacağı bir alan olarak da yararlanılmıştır.

TEKNE TURU: Dubai’yi Deira ve Bur Dubai bölgelerine ayıran Dubai Creek üzerindeki teknelere binerek koy boyunca tur atılabilir ancak ben şahsi olarak Dubai Marina tarafında kaliteli bir tur almanızı daha çok tavsiye ederim.

TARİHİ KISIMDA GÖRÜLEBİLECEK DİĞER YERLER:
1- Al Ahmadiya School (Müze)
2- Heritage Shindagha Village (Müze)
3- Textile Souk (Tekstil Ürünlerinin Satıldığı Çarşı)


PALMİYE ADALARI BÖLGESİ ÜÇÜNCÜ GÜN:

PALM CUMEYRA: Palmiye şeklindeki yapay adaların olduğu bölgedir. En uç kısmında Atlantis otel ve su parkı görülebilir. Palm Cebel Ali’ye gitmek için taksi veya tek raylı treni kullanabilirsiniz.

ATLANTİS OTEL: Öncelikle burası kamuya açık bir otel değil. Eğer bir restoranına rezervasyon yaptırırsanız veya iyi giyimli şekilde taksi ile gider ve girişteki görevlilere rezervasyonunuzun olduğu yalanını söylerseniz ve onlar da yerse girebilirsiniz. Elbette Otele değil de çarşılarına, akvaryumlarına, su parkına gidebilirsiniz ama bütün bu aktiviteler özellikle çocuklu turistleri cezbedecek biletli aktivitelerdir. Palmiye şeklindeki suni adaların en uç kısmındadır. Aqua konseptinde 5 yıldızlı bir oteldir. Her yaş grubu için aktiviteler vardır: kayıp Atlantis kentinin efsanesi sualtı labirenti, dev akvaryumlar, su temalı macera parkı; Aquaventure Waterpark, The Lost Chambers Aquarium, yunuslarla yüzme veya yunus gösterileri gibi popüler alanlar içerir. Dubai Aquaventure Park; Dubai’nin en etkileyici aile eğlence merkezlerinden birisidir. Köpek balığı havuzlarından geçip yunus havuzlarına çeşit çeşit su kaydıraklarına kadar aile boyu eğlence sunmaktadır.

JBR - JUMEIRAH BEACH RESIDENCE YÜRÜYÜŞÜ: Metroda önce Jumerirah Lakes Towers durağında inilip tranwaya aktarılıp JBR 1 ya da 2 duraklarında inerek ulaşabileceğiniz bu alan gökdelenler arasında nefis bir yürüyüş parkurudur. Yürüyüş yolu boyunca birçok kaliteli restoran ve mağaza bulabilirsiniz. Bu restoranlar hem çok kaliteli ve manzaralı hem de içkisiz ama çok pahalıdır. Bu sebeple ben bu restoranlar yerine zamanınız kısıtlı ise en kaliteli yat turlarından birisini almanızı önereceğim. Esasen Marina boyunca çok çeşitli tekne turları var. Bazıları yavaş ama etkileyici bir manzara eşliğinde ağır bir yemek sunarlarken bahsettiğim yat turları az sayıda kişiye hızlı ve lüks yatlarla çok daha doyurucu hizmet sunarlar. Doğrusunu söylemek gerekirse gün batımı öncesi yola çıkan bu turlar hayatımın en etkileyici turlarından birisi idi.

DUBAİ MARİNA: Etrafı gökdelenlerle çevrili yapay kanaldır. Manzara çok etkileyicidir. Özellikle gece çevresinde yürümenizi tavsiye ederim. Bu bölgede yapabiliyorsanız Zipline yani gökdelenler arasında çelik halat üzerinde kayabilirsiniz. Tekne turunu da hararetle tavsiye ederim. Özellikle gece en azından belediye tekneleri ile dahi gezebilirsiniz. Metronun DAMAC Properties durağından veya tranwayın Dubai Marina durağından ulaşılabilir. Ben akşamüstü başlayıp hava kararınca biten ve daha bir özel yat havasındaki tekne turlarından aldım. Sıradan turların iki katı fiyatla olmasına rağmen tek kelime ile efsane idi ve ödediğiniz paraya değiyor idi.

DÖRDÜNCÜ GÜN; ÇÖL SAFARİSİ:

Safariler genellikle saat 15.00-15.30 gibi otelden alınmanız ile başlar ve akşam 21.00-21.30’a kadar sürer. Bu durumda sabah saatlerinizi geçirmek üzere bir alışveriş merkezi seçebilirsiniz.

MALL OF THE EMIRATES: İçinde kayak pisti olan alışveriş merkezidir.

ÇÖL SAFARİSİ: Otelinizden alındıktan sonra çöle doğru yola çıkılır. Çöle varılır ve kum tepelerinde safari başlar. Genellikle 6 kişilik jeepler içerisinde kum tepelerinden bir aşağı bir yukarı, kah sağ tarafa savrulurken kah sola yan yattığınız maceralı bir safari turu yapılır. Dik kum tepelerinde gezdiğinizden aracın ön camında kimi zaman baş aşağı tam kum manzarası ve kimi zaman ise tümden gökyüzü görürsünüz. Elbette hamilelere ve midesi bulananlara tavsiye edilmez. Genelde 15 dk kadar süren bu tur sonunda bir mola verilir. Bu molada insanlar kum tepeleri ile fotoğraf çeker, deveye binerler, isteyen ATV araçları ile kumlarda dolaşır, kum kayağı yapmaya çalışır. Başıboş develer ve kum tepeleri manzaraları ardında güneş batar ve sizi içeriye yani yemek ve eğlence kısmına alırlar. Bir yandan yemek yenip diğer yandan dansöz vb şovlar seyredersiniz. Yerel kıyafetlerle fotoğraf çekimi, kına uygulaması vb aktivitelerle oyalanırsınız. Önemli bir uyarı: gündüz klimalar eşliğinde gittiğiniz çölden gece misafirlerin çoğunluğu titreyerek döner, mutlaka çantanıza bir hırka vb bulundurunuz. Çölde jeep safarileri turun kalitesine göre kişi başı 200 AED ile 350 AED arasında değişmektedir. Ben bir kaç kez katıldım. Her defasında turu seçerken "VIP, VIP'nin de VIP'si, en hakiki öz VIP" iddiasında olan turları seçtim ama sonuç pek değişmedi. Yüzlerce acente, otel, internet vb kanaldan satılan biletleri alıyorsunuz ama sonuçta geri planda bir havuzda bütün talepleri biraraya getirip, otellerden toplamak üzere araçlara dağıtıyorlar ve sonuçta 100 ayrı otelde kalan ve 100 ayrı ücret ile tura katılan kişileri çölde hep aynı noktaya ve aynı hizmete maruz bırakıyorlar. Açıkçası ben hijyen ve kalite açısından hepsini düşük buldum.


BEŞİNCİ GÜN; BAHÇELER PARKLAR

DUBAİ MUCİZE BAHÇE (MIRACLE GARDEN): Bir an için şöyle düşünün; 150 milyon adet çiçek alarak hepsini 72.000 metrekare bir parkın içine dolduruyorsunuz. Çiçeklerden dev heykeller, çiçek kaplı uçak, çiçek kaplı kamelyalar vb yapıyorsunuz ve bunları 12 Euro bilet ücreti karşılığında 1.500.000 kişiye gezdiriyorsunuz. Dubai Mucize Bahçe yaz aylarında Dubai’de hava sıcaklığı çok yükseldiği için kapanıyor. Yeri biraz uzak ve şehrin dışında olduğundan en kolay metro + taksi ile ulaşmanızı tavsiye ederim. Adeta bir masal diyarını andıran Dubai Mucize Bahçe büyük küçük herkesi etkiler çünkü masalsı bir ortamdır. Eminim bir daha hayatınız boyunca bu kadar çok çiçeği bir arada göremeyeceksiniz.

WONDERLAND ANUSEMENT PARK: Dubai’nin dünyaca ünlü dev lunaparkıdır, içerisinde Wonderland Tema Pakı ile Splashland yer alır. Dünyadaki diğer tema parkları gibi özellikle çocuklara hitap etse de aslında büyükler için de suni ama muhteşem bir film ve eğlence platosudur.


ALTINCI GÜN; ABU DHABI: 

Dubai'den Abu Dhabi’ye ulaşım için otobüs ve taksi dolmuş gibi çeşitli alternatifler var.

ABU DHABİ ŞEYH ZAYED CAMİİ: Neresinde kaç ton kristal kullanıldığı gibi bilgilerle sizleri yormadan her yönüyle etkileyici ve ziyaret edilmesini tavsiye ettiğim bir dini yapıdır. Her dine açık olsa da ibadet saatlerine rastlarsanız geçici olarak ziyarete kapatabilirler, bu takdirde girebilmek için müslüman olduğunuzu söylemeniz gerekiyor.

HERITAGE VILLAGE: Marina Mall yakınında yer alan geleneksel vaha köyü tarzında inşa edilmiş Abu Dhabi Emirliğinin etnografik tarihini tanıma fırsatı bulacağınız; keçi tüyünden yapılmış çadır, falaj sulama sistemi, gibi çöl yaşamına dair öğeleri inceleyebileceğiniz, zanaatkârların geleneksel el becerilerini görebileceğiniz bir merkezdir.

CORNICHE ROAD (KORDON BOYU) Adından da anlayacağınız üzere kıyı boyunca 8 kilometre uzanan bu yolda alışveriş, gezinti, restoranlar, kafeler ve hatta plaj keyfi yaşanabilir. YAS ADASI: Kent merkezinden arabayla 30 dakika içerisine ulaşabileceğiniz Yas Adasında (Yas Island), kafe ve restoranların dışında alışveriş merkezleri, su parkı, Formula 1 pisti ve marina, lüks oteller, Warner Bros, Ferrari gibi dünyaca ünlü markaların eğlence merkezleri vb faaliyet gösteriyor.

FERRARI WORD ABU DHABI: Ferrari markasını taşıyan ilk ve tek eğlence parkı olan Ferrari World Abu Dhabi, Yas Adası üzerinde bulunuyor. Yapımı sırasından Eyfel Kulesi’nde kullanılanın 2 katı kadar çelik harcanmış hız temalı parktır. Özellikle hız tutkunlarının ve motor sporlarına ilgi duyanların akın ettiği parkın 86 bin metrekarelik alanı içerisinde ailelere ve yetişkinlere özel çok sayıda oyuncak bulunuyor.

YAS WATERWORD: Hidro-manyetik su kaydırağı ve interaktif hız treni gibi ilkleri barındıran Yas Waterworld, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk su parkı unvanını taşıyor. toplamda 45 çeşit kaydırağa, araca ve farklı tipteki oyuncaklara ev sahipliği yapan tesis ailelerin yanı sıra adrenalin tutkunları için de ilgi çekici bir yer.

ABU DHABI FALCON HOSPITAL (ŞAHİN HASTAHANESİ) Geleneksel bir çöl sporu sayılan şahincilik hakkında detaylı bilgiler alabileceğiniz şahinler için kurulmuş en büyük ve gelişmiş hastane konumunda olan Abu Dhabi Falcon Hospital, uluslararası havalimanı yakınında yer alan ve rehberli turlara katılarak gezebileceğiniz bir merkezdir.

DİĞER GEZİLEBİLECEK YERLER: Abu Dhabi Qasr Al Sarab, Al Ain Camel Market, Al Wahda Mall, Arabian Wildlife Park, Dhow Wharfage, Ghaf Art Gallery, Hili Fun City, Khalifa Park, Liwa Oasis, Manarat Al Saadiyat, Womens Handicraft Centre ve Yas Viceroy.


























































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder